למעבר לציאט של עלם

קצה ונערות

מנהלת התחום: מאיה ברון

התוכניות בתחום הקצה והנערות מספקות מענה לבני נוער, צעירות וצעירים הנמצאים בקצה רצף הסיכון. בני נוער וצעירים אלה לרוב מנותקים ממערכות תמיכה משפחתיות, חברתיות וטיפוליות. מרביתם נאלצים לשרוד בעולם כשהם נטולי משאבים, בשל מצבם הנפשי והפיזי, היסטוריית החיים שלהם ובשל גילם הצעיר. לרוב מדובר באוכלוסיה אשר מודרת מהשיח המקצועי והציבורי ואינה נראית או מוכרת לאדם מן הישוב.

בבסיס העבודה ניצבת השאיפה ליצור קשר עם צעירים וצעירות אלו במטרה לסדוק ולו במעט, את מעגל הניכור והניתוק שבו הם חיים. בראש ובראשונה, אנו שואפים לאפשר להם נראות והכרה. כנגזרת של תפיסה זו, פיתחנו עבודה המותאמת לצרכיה הייחודיים של אוכלוסייה זאת. עבודה זו מושתתת על מספר עקרונות:

  • עבודת איתור לאוכלוסיות בקצה הרצף והתערבות במרחבים ציבוריים בהתאמה לאופי האוכלוסייה: ברחוב, במועדונים, בזולות, באינטרנט בזירות פתוחות וסגורות.
  • הפחתת נזק פיזי (מניעת מחלות, מניעת מוות) ורגשי (הפחתת תחושת ניכור, בדידות וכו') הנגרמים כתוצאה מאורח החיים המנתוק.
  • התערבות לאור "מעגל השינוי" המותאמת לעבודה עם אוכלוסיות במצבי חיים קשים וקיצוניים בהם נדרשת מוטיבציה לשינוי.
  • עבודה רגישת מגדר ורגישת תרבות.
  • בחירה ושליטה של אוכלוסיית היעד בתהליכי הסיוע ובקצב שלהם.
  • סיוע בלתי מותנה בהבטחה לשינוי.
  • עבודה משותפת עם אוכלוסיית היעד לשינוי מדיניות והעלאת מודעות ציבורית לתופעות הקצה.

 

תכניות הסיוע בתחום הקצה והנערות פותחו כמודלים קטנים וייחודיים במימון עצמאי של עמותת עלם ועם השנים הרחיבו והתאימו את פעילותן, תוך כדי רתימת משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה תקציבית, היות שמשימתן היא בראש ובראשונה משימה לאומית. עקרונות ההתערבות והתפיסות הבלתי פורמאליות נשמרו לאורך השנים גם עם התרחבות התכניות וזאת על מנת לייצר קשר ואמון מחודש עם אוכלוסיית היעד אשר לרב אבדה את אמונה בממסד ובנו כחברה.

 

על רצף הזנות

"הלב 24/7" תל אביב, "הלב" חיפה, "הלב" אילת, "עלמה" פתח תקווה, "הלב" דימונה

"באחד הימים, כשעמדתי בפינה שלי, ניגשה אליי בחורה עם מנה חמה ביד ואמרה לי: 'הי, אפשר לדבר אתך רגע?' אמרתי לעצמי: טוב, זאת בטח עוד עובדת סוציאלית שרוצה לנסות לעזור לי. האמת שכרגע זה לא ממש יעזור לי. כרגע אני צריך כסף, אני צריך לקוח, אני צריך בקבוק וודקה. והופ הגיע הלקוח. עליתי על האוטו, כרגיל 300 שקל כבר בכיס. סיימתי. הבחורה עם המנה החמה עדיין עומדת שם. היא הסבירה לי שאם אני רוצה לאכול, לנוח, להתקלח, אני יכול להגיע למרכז שלהם. ביום רביעי התייצבתי בדלת של המרכז, פתחה לי אותה הבחורה עם המנה החמה. היא נתנה לי חיבוקים ונשיקות, וברקע הרחתי ריח טוב של אוכל ובישולים. ראיתי נער שעשה כביסה וריח נקי יצא מהמקלחת. נערה אחרת ישבה מול המחשב ועוד נער ניגן בגיטרה, והם פשוט חייכו. הבנתי שאני נמצא במקום שמקבלים אותי בו כמו שאני"ע', בוגר "הלב 24/7" בתל אביב

בני נוער המנוצלים מינית מסחרית על רצף הזנות, מגיעים מכל שכבות האוכלוסייה, חלקם חיים בבית ומצויים במסגרת לימודים, בעוד אחרים נמלטו מסביבה מתעללת וחיים בניתוק ממסגרת משפחתית וחברתית. כך או כך, הזנות מהווה עבורם אסטרטגיית הישרדות.

בשנים האחרונות אנו פוגשים בתופעת הזנות במגוון זירות החל מזירות ברחוב, בדירות דיסקרטיות, מועדונים וברים, סאונות ועוד. זירה משמעותית נוספת היא רשת האינטרנט, שם אנו עדים להתגברות ממשית של התופעה, בין אם בגלוי באתרי הסקס ובין אם במרומז ברשתות החברתיות, בפורומים וצ'טים ובאתרי היכרויות תמימים לכאורה. נוסף על כך אנו עדים לתופעה של זנות המתרחשת דרך הזמנות פרטיות, אשר מתווכת בדרך כלל על ידי גורם מדיח המשדל ומסרסר את הנערות והנערים לזנות.

מטרת התוכניות הינה הפחתת נזק רגשי ופיזי, סינגור ומיצוי זכויות, יצירת אמון במבוגר משמעותי והענקת אלטרנטיבות לעולם הזנות, על מנת לאפשר יציאה הדרגתית מעולם זה.

למעבר לאתר "הלב 24/7" לחצו כאן

לקו הסיוע של "הלב 24/7", התקשרו למספר: 054-9773666

 

תכניות לצעירים וצעירות חסרי בית

"מישהו לרוץ איתו" לצעירים בתל אביב, שלטר "גלגל – 24/7" לצעירות בירושלים

"האוטובוס לירושלים עצר במקום שכנראה שינה לי את החיים. הגעתי לשלטר של עמותת עלם.  השלטר הוא מקום של לינת חירום לצעירות חסרות בית. הייתי מקפידה להגיע כל לילה, לא מוותרת. זה היה הזמן הכי קדוש אצלי. המקום הזה היה בית. קודם כל ולפני הכל, השינוי התחיל מבפנים. בחרתי לעבור מהישרדות לחיים. מהרגע שעשיתי את זה הרבה דברים התחילו לקרות. וכך לאט התחלתי לטפס למעלה בחזרה לחיים. בוחרת בחיים כל יום מחדש. היום, זה כבר מעבר לבחירה בחיים, אני חיה אותם". ת' בוגרת השלטר לצעירות חסרות בית בירושלים

לעמותת עלם יש שני מרכזים לצעירים וצעירות חסרי בית: מרכז בתל אביב ומרכז בירושלים. שני מרכזים אלה פועלים שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. הפעילות במרכזים כוללת איתור הצעירים ויצירת קשר עימם, מתן סיוע הומניטארי וסוגי מענה בסיסיים, כמו מזון, ביגוד, מקלחת חמה, ציוד רפואי ועוד. כל אלה ניתנים כדי להביא למנוחה והפוגה מהרחוב ולנקוט בפעולות של צמצום הנזקים שאורח החיים ברחוב מסב (סיוע נפשי, טיפול רפואי ועזרה במיצוי זכויות). כאשר הצעירים מביעים רצון ומוטיבציה לשינוי, ניתנת להם האפשרות להצטרף לתהליך של טיפול שיקומי ארוך טווח.

לקו הסיוע של השלטר לצעירות חסרות בית בירושלים, התקשרו למספר: 054-9773820

 

"בית אמיתי" לנפגעות אלימות מינית – תל אביב

"אני מגיעה ל'בית אמיתי' של עלם לנפגעות אלימות מינית.  ובבית הזה יש נשים, בנות ומתנדבות.  והן שם בשבילי, אבל אני לא יודעת לדבר בשפה שלהן. האמת שאני לא יודעת לדבר בכלל. אני כותבת אין סוף פתקים, אני בוכה ומתפרקת, שוכבת על הרצפה, והן שם איתי, בעיקר מקשיבות ומלמדות אותי לדבר. הן מלמדות אותי להיעזר, מחבקות ללא מגע. ולאט לאט עם הזמן, אני לומדת להשתלט על שני המחנות בתוכי הנפש והגוף". י' בוגרת "בית אמיתי"

"בית אמיתי" הינו מרחב נשי, המהווה קהילה טיפולית לנערות וצעירות שחוו אלימות מינית ממושכת בילדותן או נערותן ואף בהווה. המרכז הוקם בשנת 2006 ומשמש מסגרת תומכת ומעצימה לנערות וצעירות בנות 26-14, מעודד אותן לתפקוד תקין במסגרות נורמטיביות ומסייע בהפחתת תחושת הבושה והאשמה שמלווה אותן. מעבר לעבודה קבוצתית, במרחב עצמו ניתנים מענים פרטניים לנערות ולצעירות בהתאם לצרכים הייחודיים של כל אחת ואחת ותוך כדי ליווי אישי של צוות עובדות ומתנדבות. המרכז ממוקם בתל אביב ומספק מענה לבנות מכל חלקי הארץ.

אתר "בית אמיתי": www.baitamiti.org.il